Sabtu, 31 Disember 2011

hari terakhir tahun 2011

Assalamualikum

just quick post...
sedar x sedar hari nie da 31 hb dec 2011 
hari terakhir dalam tahun...
waaaaa cepatny masa berlalu...
ak still sibuk membuat persediaan menghadapi final exam...

********************************

ak just nak mengimbas semula apa yang terjadi sepanjang 2011 nie
tahun nie banyak juga ak belajar.. 
ak rasa ak semakin matang menghadapi ujian hidup ( ak rasa la hahahhaa tp yaka??) hahahaha
banyak jenis orang juga ak jumpa...
n ak temui istilah baru manusia yang bertopengkan kebaikan sedangkan 
hanya indah kabar dari rupa yang sebenar
tapi bila ak fikir balik ak x boleh salahkan sesiapa 
smua balik pada diri ak sendiri

***********************************

kalau tanya sal azam lebih kurang jg la ngan azam awal muhharam hari 2 
tp yang setiap tahun mst ada 
DIET
walaupun x pernah jadi hahahaha

***********************************

cauuuu
Assalamualikum
p/s wish me luck for exam...

Sabtu, 17 Disember 2011

Lirik lagu Buta - Faizal Tahir



Mampukah dirimu bertahan begitu
Benarkah begini mahumu terus sembunyi
Untuk apa selama ini ,Diriku selalu disini
Butakah kamu

C/O Bukan tak pernah ku memberi kata..ku kan ada
        Bukan tak pernah ku memberi rasa yang sempurna
        Takkan lagi ada yang sepertiku
        Kau kan sedar,terlewat dan sesal

Mampukah jantungmu menahan semua
Sedarkah perit pun tak perlu,biarku hapus
Untuk apa diriku ini ,Yang mampu kau terus punyai
Butakah kamu

Luruh keringat bertahan ..Hati,jiwaku serahkan
Terabai,tersisih jauh
Tuhan tolong buka mata hatinya
Buka mata…Aku didepanmu

Buta!Buka mata!Aku didepanmu!
Bukan xpernah ku membuat kau rasa sempurna
Bukan tak pernah kumemberi semua yang kuada
Takkan lagi ada yang sepertiku
Kaukan sedar,terlewat dan sesal

Ataupun ku yang BUTA


sumber : google 


Sabtu, 3 Disember 2011

hujung sem da tiba

Salam

ak try mjauhkan diri ak dr blog kalau ak sedang beremosi ... x kira la sedih ke , happy ke .. apa2 je la... sbb 2 bg ak prinsip asas seorang blogger.... huhuhu tapi ak rasa x salah sekali sekala kalau ak buat mcm 2...

**********

err... sekarang dah nak hujung sem..sebulan lagi ak kena jawab final exam ..huhuhu dengan carry mark yang x bagus lagi... aduh hanya usaha utk final t je ak boleh usahakan...urmmm pls pointer jangan la drop...

**********

sem nie sem yang agak mencabar bagi ak...dengan PTPtipu ak x masuk huhuhu (ops bukan masalah pointer k, pointer ak x la bgs sgt tapi x la teruk sangat kot)....cuma entah.. nama pun PTPtipu kan.. huhu
mulanya ak x kisah sbb ak dapat tawaran bisiswa kerajaan negeri sabah ..tapi urusanny x semudah yang ak sangka..proses menunggu 2 sangat la lama..entah2 sem depan kot baru dapat....dengan xda apa2 sumber kewangan ...siapa x stress kot..nasib baik ak ada akak n abg yang boleh tolong ak..nie pn ak da naik tebal dah muka ak ...so ak xda la sampai x makan kan.. huhuhu..tapi ak rasa itu bukan la masalah utama...banyak lagi kot.

*********

kalau reader blog ak nie student ( err ada reader ke?? hehehe)
mst paham situasi ak...macam biasalah kalau hujung sem macam nie banyak benda yang ak berlaku

1. Assignment, assessment , presentation berlambak2...  

2. kalau assignment dah berlambak ofkos lah jumpa orang yang selfish, annoying, x hormat orang, macam2 lg la


3. kejadian kecurian belambak2... 


 4. megi ... sajian kebahagian ... uppsss nie ak dr awl sem lg hehehe


sesungguhnya sabar adalah separuh dari iman mimie :)
insyALLAH everything gonna be ok.... :)

kredit: google pic







Rabu, 30 November 2011

wordless wednesday #4



what is wordless Wednesday??? 

On Wednesday all over the internet, blogger post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the wordless title. The idea is that photo itself says no much that it doesn’t need any description




cthny kalau kta jmpa org yg xda hikmah pn kalau kta x jmpa dia pn... tp knp kta perlu jmpa dia??


Isnin, 28 November 2011

belajar bahasa arab

salam
huhu x lama lagi.. lebih kurang sebulan dah nak final exam
carry mark ak x berapa nak bagus
so ak kena all out dalam final nie
urrmmmm
serius ak tensen belajar bahasa arab
ak antara org yg lmbt pickup beljar bahasa arab nie...
kalau bg exam sama ak n budak tadika yang belajar bahasa arab
ak rasa markah dorg lagi tinggi urrmmm
ak rasa nak drop je.. tapi mcm da terlambat urmmm

**************************************

kesian ak kat roomate ak ari nie...
yelah ak xda earphone
stiap kali keluar mst ak lupa
ari nie ak sibuk je dgr 
basic Arabic learning kat youtube
dah macam tadika dah bilik ak

*************************************

no 1-10


family member


day of week


colour in arabic 




banyak lagi lah ak baca ... urmm hanya usaha keras je boleh buat ak dapat jawab dengan baik final t 
doakan ak dapat grad yang baik ye ...sob sob sob 




Sabtu, 26 November 2011

salam-maal-hijrah-1433





Alhamdulilah kita masih bernafas dihari terakhir 1432H
macam biasa setiap akhir tahun kita mesti mengenang apa yang kita lakukan sepanjang tahun
dan apa azam kita untuk tahun yang baru...

sepanjang 1432H sebagai manusia ak tahu ak telah melakukan banyak kesilapan
dan ak berharap ak x mengulanginya.. dan menjadikan ny sebagai pengalaman 
dan juga batasan utk hari2 yang mendatang

dan ak berharap ditahun baharu hijrah nie ...
ak menjadi lebih balik dari sebelumnya.. INSYALLAH
yang penting ak <3 my family so much :)
tumpukan perhatian pada pelajaran ak... lagipn xlama lg final
carry mark ak setakat nie pun boleh buat ak x lalu nak makan huhu..
lepas2 ak nak sambung baca Al-quran dan kalau boleh paling kurang 1 m/s seminggu.. insyALLAH

doa akhir tahun



doa awal tahun




إِنَّ الَّذِينَ آمَنُواْ وَالَّذِينَ هَاجَرُواْ وَجَاهَدُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أُوْلَـئِكَ يَرْجُونَ رَحْمَتَ اللّهِ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Sesungguhnya orang-orang yang beriman, orang-orang yang berhijrah dan berjihad di jalan Allah, mereka itu mengharapkan rahmat Allah, dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang
(Surah Al-Baqarah 2: Ayat ke 218)
 
doakan ak ye reader(s)
sama2 kita kearah kebaikan...






deactive fb ?

Salam
x perlu ku tanya lagi
ak sure smua org ada fb...
dan ak sangat2 sure ^^
huhuhu tapi akhir2 nie ak da makin boring, meluat, cuak, nak temuntah smua la
bila tgk facebook


sebab2ny:

  1. Annoying baca post mengarut org... yang mencarut pun ada... smua benda nak post kat fb
  2. fb nie buat dosa ak bertambah je,,, yelah ak sibuk nak stalk profile org... sometimes ak bukan nak jadi stalker tapi da terautomatik pla stiap kali ak on9 atau boring
  3. fb nie buang masa ak je,,, serius ak slalu on9 time ak belajar... baca 1 slide kejap2 jeling fb.. padahal bkn nak tgk sangat pn.. tapi dah terbiasa dari dulu urmm (--!!)
  4. ak malas tgk org sikit2 nak post gambar dorg kat fb.. sometime ak x kisah la gak . hak masing2 kan,, tapi kalau da sampai stiap kali kuar makan kat luar ke, shopping barang2 ke .. smua nak post kat fb apa kes.. annoying la.. pls la... mcm takbur pn ada ak tgk... Astagafirulaalazim
  5. nie part ak paling bengang ... apasal la suka bagi info yang salah...ak ingat g cite tuala wanita expired tekan untuk baca... gila apa .. ada ke tikus beranak?? ishk mengarut gila
  6.  lepas 2 ska bagi info agama yang salah... x smua benda kita ble amik ringan ... dalam Islam langsung xda nyata kan pasal hukum karma klik sini,, xpayahla nak post benda2 mcm..." what goes around come around.. dalam dunia nie ak tahu ada karma..."
urmm.. da berapa kali gak ak try nak deaktif fb ...
tapi 2 3 ari pas2 mesti ak kena buka gak
bukan ak tak tahan .. tapi desakan org sekeliling ( upss ak manusia biasa yang suka menunding jari kat org lain)

  1. smua updates ada kat fb... cthny kelas batal, perjumpaan.. banyak lagi la
  2. antara cara paling senang nak contact kawan2.. cth dia x rply msj ke apa ke.. sdngkan time 2 kita da pekara penting,
  3. nak tahu kabar kawan2 lama yang jauh d mata dekat d hati (cewah) fb la senang .. nak cntnt gna hp.. haram la.. smua busy konon.. tapi fb 24/7 gak on9.
so harapan ak fb ni jadi mcm myspace ke friendster ke... 

er ak x nak terus jadi stalker .. mcm ngok je!!

Jumaat, 25 November 2011

tutorial mekap untuk lelaki??

Salam

Arinie
ak moody sikit la... moody yg x mganggu org pn... pendam sorg2 n diluahkan kat blog :P
disebabkan carry mark ak utk beberapa subjek x berapa nak bagus ( err bukan teruk ke??)
huhuhu 

ok2 terus ke tajuk utama... myb ak agak terlewat.. erkk bkn agak tp mmg lewat sgt2  (hehehe
dalam moody2 tadi.. ak sibuk la google-ing
then ak jmpa link channel AmanWan kat youtube

hahahaha


part lips paling lawak.. keep it up Aman wan :)
u make my day 

Selasa, 22 November 2011

tengok bola : perempuan zone sahaja....

Baru jee hbs tgk perlawanan akhir bola sepak Sukan sea 2011 di antara Malaysia dan Indonesia...
Best gila..... MALAYSIA MENANG
x payah nak Juara suka sea la
dapat emas bola sepak pun da kira menang
bak kata orang king of the gold bh :P



********************************************

tapi serius even kalau Malaysia x menang pun tadi
ak x kisah...
dorg main bersungguh2 apa
sengit ...
best gila....

********************************************

ok apa ku nak cita kat sini sebenarnya
BEST TGK BOLA KALAU SEMUA PEREMPUAN!!! :)
sebab2 nya :
  1.  kalau nak jerit pn xda orang nak marah
    ~ ak bagi cth ... kalau korg (perempuan la mksd ak) tgk bola kat umah time 2 abg n adik lelaki dorg pun tgk sama ... jerit sikit kompom kena marah.... emosi je lebih... konon ny
  2. Sama2 kurang pengetahuan tentang bola
    memang x semua la .. ak akui ramai gak perempuan taw pasal bola... tapi kalau sama2 da xtahu.. kompom x kisah .. yg penting bola da nak dekat dengan pintu gol mst jerit hahahaha.... x kisah la outsite ke apa ke ...
  3. Boleh lompat suka ati
    bukan ada lelaki pn .. so x yah nak malu ... aurat pn terjaga insyALLAH ,,,, syaratnya senang je tgk bola kat umah ...
*******************************

Malaysia da menang nie tak da cuti ke??
hahahaha
(^^)y

Sabtu, 12 November 2011

Yuna : penakut : AIM18

Baru lepas tgk AIM 18
uiks ak tgk benda2 mcm nie yooouuuu.. hahaha
x la tgk sangat , tukar2 channel gak la...

actually ak kecewa lagu BF ak x menang pla ... maher zain InsyALLAH versi melayu
boleh2 pla lagu rossa 2 menang ishk2...

ok terus ke tajuk utama...
srius ak suka lagu  penakut dr yuna nie best sangat2
deserve 2 win la lagu nie..
bait2 setiap lirik dia pn best



Lirik Penakut – Yuna
Tak semua kau rancang akan berlaku
Mungkin nasib tak menyebelahi aku
Entah mengapa engkau yang aku cinta
Mungkin lebih baik kau ku lepas saja
Chorus
Ini tidak adil tidak adil baginya
Ini tidak adil tidak adil bagiku
Ini tidak adil
Untuk engkau bertanya jika ku mencintaimu juga
Tidak adil tidak adil baginya
Kau tak pernah cuba memahami aku
Cinta kau ucap tak pernah engkau tunjuk
Dan bila tiba saat ku kehilangan
Beban yang tak pernah cuba kau ringankan
Ulang Chorus
Kau bukan milikku
Dan aku memang penakut
Mengakui cinta kepadamu
Seribu kali ku cuba ucapkan
Bila bersamamu
Kau bukan milikku
Dan engkau pun tahu
Kau bukan milikku

P/s : entri mengarut je ak nie ishk2
kau bukan milikku ~ reda ^^y





Selasa, 8 November 2011

cuti midterm : selamat hari raya aidiladha

Assalamualikum



Alhamdulilah da masuk 4 hari ak berada dkampung halaman ak..
melepaskan rindu ngan family ak .. btul juga org cakap ,, detik ngan family ada saat paling bahagia



perjalanan ak balik ke sandakan kali ini berbeza dari sebelum ny
yelah kalau selama ini aku naik fight je ( kuching-kk-sandakan)
kali nie ak naik flight sekali je (kuching -kk) pas 2 ak naik bus ( kk-sandakan)
ak naik bus malam ok ALONE ... sekali lagi ALONE
berani tak ak hehehe... saje nak buktikan ak nie bukan anak manja or berperangai kebudak2an hahahaha
xda la saje je cakap... tapi serius ak cakap .. benda nie satu pengalaman yang berharga bagi ak..
duduk dalam bas tanpa kenal sesiapa pn disebelah menyebelah ak, sepanjang malam
dan alhamdulilah ak sampai dengan selamat pn kat umah.. tada benda pn yang nak d takutkan sangat hehehe

nie la bus yg ak naik hahaha... xda la gambar ak copet kat google.. tapi sykt bus yg samala


x lupa gak ak peristiwa waktu ak kat kuchng ari 2 .. ak ingat flght ak kul 3.45ptg upanya ku 1.50ptg ,,, waktu   ak sedar ak tersilap waktu flght pla da kul 12stgh ... gila neves ak time 2.. nasib baik la ak ada roomate yang baik hati... dorg la yang tolong ak cari transpot nak g airport.. thanks gak tuk wazeer (mantan JPK allamanda ) sebab antar ak g airport... bsyukur sangat2 ak dapat kawan macam korg .. x la ak terasa kesorangan sangat kat UNIMAS .. thanks ye.. korg baik ngan ak walaupun ak nie kadang( upss kadang ke?? bukan selalu??) annoying kat korg.. bukan korg yang annoying tapi ak huhuhu....

ok la kembali ke cite asal... alhamdulilah ak dapat menyambut raya hai 1432 H dengan famili ak... sambutan yang simple tapi sangat berharga ngan ak .. yelah kalau ak duk UNIMAS time raya 2 kompom ny ak makan megi je.. hahaha...

tapi sebenarnya sekarang ak agak tekanan kalau orang tanya ak bila nak grad??
aduh leks ar ak baru tahun 3 kat unimas ada 3 sem lagi ak kena tempuh.. panjang lagi pejalanan ak..
INSYALLAH apa2 pun terjadi ak pastikan ak akn dpt segulung ijazah gak.. doakan ak k ...


some quick update .. sory menCgarut hahaha

Jumaat, 28 Oktober 2011

Pesta konvo unimas ke 15

Pesta konvo UNIMAS

Alhamdulilah 22- 23 hb 10 yang lepas UNIMAS mengadakan PESTA KONVO bagi meraikan para2 graduat UNIMAS ( cewah skema ayat :P) hahahaha

***********

OK personal entry lagi.. kalau xnak baca Alt-f4 je ye…

***********

Orang lain yang konvo ak yang busy .. nie termasuklah housemate ak smua.. smua aktiviti nak pergi.. dari start pesta konvo rabu 19hb sampai la ahad 23hb .. rumah asyik kosong je,mcm hotel je ktorg buat .. balik tdo je.. x g kelas ,g pesta konvo.. hahaha.. xpe setahun sekali je kan .. lagi pun boleh jumpa senior2 yang da grad.. CONGRATS  smua J



***********

Paling best waktu pesta konvo nie ak boleh jmpa ex roommate ak paling best… kak ayu.. 
best gila .. even sebenarny ak malu.. sbb lama x jmpa ( hahaha x boleh blah ) :P


Tahniah kak ayu .. iboh lupa kmk k.. mun mok kawen jemput..

***********

Tahniah gak untuk senior2 ak n kawan2 ak.. selamat menghadapi dunia kerjaya…

ayan + noh.. kawen t jangan lupa jemput :)


 P/s : malas maw upload gambar banyak2 line macam siput :P

 ***********

Tapi yang x bestnya waktu konvo nie ak ramai sangat Tanya “bila nak grad nie?”
aduh stress mcm nie hehe :P tapi x pa mimie think positive … insyALLAH akan grad juga .. kena sabar sikit je lagi…

terima kasi atas pengalaman yang sungguh berharga . Just saying#


Surah Al-Baqarah Ayat 216 
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

p/s : Ada hikmah disebalik kejadian J
        INSYALLAH….

kadang2 benda yang kita anggap buruk 2 adalah yang terbaik untuk kita.. cuma yang perlu.. sabar, sabar dan sabar..


Rabu, 26 Oktober 2011


What is wordless Wednesday?
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

p/s hadapi dengan senyum semua yang terjadi biar terjadi :)

Jumaat, 21 Oktober 2011

facebook vs cinta mukabuku




Sekarang nie banyak lagu yang “artis youtube” nyanyi mst ada kena mgena ngan facebook… kalau ada reader atau “stalker” yang baca entry ak dulu ada gak post pasal “artis youtube ” nie…besany lagu2 dorg nie kejap je dorg upload da pemes.. yelah kes cinta muka buku la katakan…so kejap je la boleh femes ..


Sebab lagu2 mcm nie boleh femes ngan cepat
1.      

  1.       Ramai yang couple start kenal dari fb
      dulu kalau org nak ngorat kim slm ke, antar surat  ke (zaman datuk nenek dulu la), pas2 zaman2 minta no telefon.. tapi sekarang kalau nak ngorat minta je fb .. “cinta muka buku”#




          2.   Ramai gak tau awek/pakwe/bf/gerek/marka/gewe dorg curang kat fb
           
            ini kes cerai sebab fb pun banyak … maka dengan itu tercipta lagu balasan untuk “cinta muka buku”   “cinta di buku lima”#



          3.      Lepas2 kalau da break pla , tapi still ada fill2 ngan couple
 m               mula la nak jadi stalker untuk ex dorg … so kompom la lagu  “ I stalk ur profile”# diminati.




4.       Then kes si “ex” nie pla da ada awek/pakwe/bf/gerek/marka/gewe baru.. maka dengan ini dia tidak suka la di”stalker”… maka dengan itu jadi femes la lagu “don’t stalk my profile”



Sekian sahaja entry ku
p/s : jangan mainkan perasaan org.. perasan kan org pn jangan sekali (^^)v
         renung2 kan dan selamat beramal…. 

Rabu, 5 Oktober 2011

family first

Salam

ak yang duduk keboringan dekat library unimas yang dipanggil cais menanti waktu  untuk masuk kelas seterusnya..  yelah kalau ak balik kolej ak yang jauh gedabak dari fakulti kompom ak tidur n x ingat jalan g fakulti balik hehehe…

sem baru da mula ( aik baru ke?? Da masuk minggu ke 4 da pun hehehe)
macam biasalah ak melalui kehidupan yang penuh mencabar jadi student … mencabar dari yang biasa hehehe xda la.. biasa2 je..

kehidupan yang jauh dari family menyebabkan ak homesick (hahahahaha gelak kawan2 ak baca)
weh mimie ko da masuk third year da kat unimas still home sick lg ke??)
Hahahah ignore it … ada ak kisah apa org cakap…  im try to be myself bh :P

Jauh dari family nie buat ak rasa lebih menghargai family ak (opss bukan bermaksud waktu dekat ak x hargai pla) … yelah sapa yang x sayang family kan..

Orang cakap kawan gelak senang nak cari.. time nagis smua lari… benda nie mmg betul n x boleh naïf kan .. yelah ada ke orang nak hidup susah ?? ishk2 …

So back to basic.. Ingat Allah S.W.T waktu susah mahupun senang( ni tak kita time susah baru ingat Allah) astafirullahalazim dan sayangi family .. doakan yang telah tiada sebab kita akan menyusur selepas ny.. bagi yang masih ada pla keep in touch n saling sayang menyayangi  (cewah)

Sebenarnya ak hairan gak..  sometime ada kawan2 ak yang sebaya ak masih mempersoalkan erti persahabatan sedang kan sekarang nie dalam stage hidup baya baya ak nie.. smua sibuk membina kehidupan yelah smua da nak masuk alam perkerjaan, yang da masuk pn da ada, belum kira yang bertunang n kawin n beranak pinak .. so masing2 busy ngan diri masing,, tapi jangan je jadi penting diri.. senang2 je pijak kepala orang kan?? Bersahabat dengan sebaik nya.. jangan mengharap kebaikan dari orang sedangkan kita x baik pun ngan orang (^^)y

So bagi ak yang penting sekarang semua pasal family ak sayang arwah bapa , my lovely mummy kat umah , akak deyang ak, abang ak, akak inda ak , n my little bro yang dulu ny kecik skrg da besar.. good luck adik ku utk exam …

Ahad, 11 September 2011

sebulan bersawang : Selamat Hari Raya :)

Assalamualikum
Agak lama ak tak menulis disini.. sebulan juga huhuhu…busy?? Urm mungkin juga ,, or mungin sebab baru2 ini banyak juga benda yang berlaku kat hidup ak , tapi x pe ak amik sebagai proses pematangan (errr boleh gna ke perkataan nie??)  hahhaa apa2 je la…

**************************

X terlambat rasanya ak nak ucapan kan selamat hari raya maaf zahir dan batin spesel untuk pembaca blog ak ( urm still ada ke?? Sebulan ak tinggalkan bersawang) .. ak sebenarnya tak tahu nak menulis urmm tak ada idea.. ak menulis pun hanya disebabkan kerinduan yang amat sangat kat blog satu2ny kesayangan jantung hati ku nie heheheehe..

**************************

Dari ak melalut tak tentu pasal , ak rasa better ak tunjuk sikit pengalaman raya ak tahun nie…

Raya 1st

Family ak dengan tetiba nak buat kelainan tanpa dirancang .. semua pakat pakai jubah ..
Masa family pic nie.. ak asyik gelak je hahaha.. x tahan konon2 ngah kat arab :P


 Raya 2nd

Ak konvoi ngan member sekolah ak .. happy walaupun konvoi kitaorg semakin berkurang saban tahun.. x pe tradisi mesti diteruskan!! (Ceh semangat pla)





 Raya 3rd

Arinie family ak buat open house er  silap bukan open house .. kang org cakap perasan artis / datuk / orang kenamaan pla heehehehe.. kitaorang buat makan2 sikit

uncle rock ak.. kat dlm umah pn pakai cermin mata hahaha




Part paling lucu siap ramai2 berkumpul buat ucapan raya... mcm dendang perantau pla.. hahahaha

video






Raya keempat

Cousin ak belah arwah bapa kawen .. huhuhu paling terkilan x sempat tengok dia akad nikah kat masjid daerah Sandakan.. huhuhu kitaorang lambat bersiap… apa pn “selamat pengantin baru kak hjh dayang!!” semoga bahagia hingga ke akhir hayat

Raya kelima

Ak n family ikut antar pengantin baru my lovely cousin g majlis pihak sebelah lelaki..





Raya ke enam

Still ngan majlis cousin ak … kali nie pla majlis reception sebelah pengantin pempuan ( majlis sebelah cousin ak la kiranya)..

Raya ke 9

aik still raya g hehehee ..

hehehe thanks family ak sbb still celeb bzday ak :)
ucapan kat hp, facebook n smua2 la.. thanks smua :) ak hargai sesgt :)




Ok sekian terima kasih.. J
Sory sebab tulis pasal personal .. boring + rindu pnya pasal kan

Rabu, 10 Ogos 2011

1st doodle mimiesaienie

Salam 

Hari nie sedar x sedar dah hampir kepertengahan bulan mulia Ramadhan Al mubarak.. n sedar x sedar juga ak dah lama x update blog ak ..rindu 2 tak payah nak cakap la.. baru paham perasaan org yg kata indu kat blog ( sebelum nie pertikaikan sebenarnya.. pelik bila orang cakap indu kat blog dia.. alah blog kan blog bukan ny org hehehe ) da kena kat diri sendiri bru paham hehehehe...Bukan apa mimie busy sedikit sebab amik tempahan buat kuih raya secara kecil2an percubaan pertama mencari duit hasil titik peluh sendiri.. harap2 berjaya.. amin

******************************

Berbalik kepada tajuk diatas .. busy2 mimie pn mimie sempat buat my own first doodle.. yelah sekarang smua nak ada doodle sendiri mimie pn x nak ketinggalan la hehehe .. ok jum tgk doodle mimie.. 
*
*
*
*
*

amcm ?? apakomen korg? 


Dr awl hingga akhir doodle nie mimie buat sorg.. 1st mimie lukis pas2 scan .. touchup n warna kat photoshop .. siap :)


Kalau suka klik like.. n please komen :)

Rabu, 3 Ogos 2011

wordless wednesday #2



What is wordless Wednesday?
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Sabtu, 30 Julai 2011

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan : Dont make ramadhan an eating contest


sumber google

Bujet 

Hari biasa : sarapan = Rm5
                  tgh hari  = Rm5
                  malam   = Rm5
Ramadhan : bukapuasa = Rm 15

lol kenyataan yg xboleh d nafikan..

Khamis, 28 Julai 2011

Nasi kuning Sabah

Nasi kuning : Menu sarapan pagi di Sabah
Salam smua
Kalau pagi2 mcm nie besanykan kita mencari menu sarapan .. yelah sarapan kan penting untuk tenaga sepanjang hari hehehe.. ok la mimie hari nak kongsi sesuatu ari nie tentang sabah> Dekat sabah antara sarapan yang paling femes .. ( uuu kalah mak jemah g2 hehehe) ada lah

TADAAAA...

sumber google





NASI KUNING

sumber google


Ok nak cite sikit sal nasi kuning .. Nasi kuning nie memang susah nak dapat tempat lain selain sabah .. rasa ny kat KL pn jarang ada melainkan org sabah yang menetap di sana masak sendiri kalau dikomersialkan even jual kat warung2 pn rasanya xda lagi kot… so nasi kuning nie biasany akan dirindui oleh perantau yang berasal dari sabah cewah hehehe.

*********************
sumber google


Kalau nak dibezakan resepi nasi kuning nie xda la banyak beza sangat ngan nasi lemak.. Cuma ditambah kunyit je untuk kelihatan berwarna kuning that why la dipanggil nasi kuning kan… 

Pas2 kalau dari segi lauk besanya kalau nasi lemak lauk dia..telur rebus , ikan bilis dan kacang goreng sikit tapi kalau nasi kuning besanya dekat sabah gna ikan goreng ke telur rebus yang diatasny diletak sedikit sambal.. sambal dia lebih kurang nasi lemak juga la … 



Rabu, 27 Julai 2011

wordless wednesday #1





"On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. "

A picture speaks a thousand words, but with photoshop, it tells a thousand lies. 
p/s not so call wordless :P






Isnin, 25 Julai 2011

tak bertudung VS bertudung

Salam
waktu sibuk2 berblogwalking tadi ak sempat gak jeling2 facebook ak.. yelah kemestian waktu cuti sem nie on9 for 24/7 hehehe.. then jeling2 ada beberapa orang kawan fb ak likes link so ak dengan  penuh rasa menyibuk g la bace link yg dorg like 2 .. kat link 2 ada gambar nie

saja bagi besar2 heheehe

ak x taw la sapa yang buat myb admin kakifacebook.com la kot yang buat .. x kira la sapa yang buat ak nak berterima kasih kat dia .. sbbny lepas nie senang la ak jawab pertanyaan kalau ada org tanya pasal x pakai tudung nie...ak nie sampai naik boring da dengar org cakap nanti la kalau da sampai seru baru pakai tudung .. sedang kan terang lagi bersuluh hukum islam cakap yang bertudung 2 WAJIB... mimie nie xda la alim ilmu agama pn senipis kulit bawang .. tapi kalau benda2 wajib mcm nie mimie telepas pandang kan susah

renung2kan dan selamat beramal


Ahad, 24 Julai 2011

jom join Bloglist mimie ^^y

Salam smua mimie ingat nak buat bloglist la senang sikit nak blogwalking dan sekaligus boleh tlg tingkat trafik korg sikit hehehe ..
Ok syarat2 mudah je :
  • ·         Terpulang nak follow ke tak..
  • ·         Cuba teka mimie suka warna apa?
  • ·         Letak link korg kat comment kat bawah nie …
  •       Benda nie tamat kalau da ada 15 link kat bawah nie dan memenuhi syarat2 kat atas nie



Thanks smua yang join ^^

Sabtu, 23 Julai 2011

Jumaat, 22 Julai 2011

Penyampaian ilmu dengan cara yang mudah lebih senang difahami

Salam
Ak sebenarnya nak bercerita pasal ilmu.. ak suka kalau sesuatu ilmu 2 disampaikan secara ringan ataupun mudah tapi content atau pun pengajaran yang ak boleh perolehi sama dengan cara penyampaian ilmu biasa sebagai contoh : 
·        
  • Filem kiamat sudah dekat



Bagi ak walaupun pengajaran yang disampaikan dalam filem nie sebenarnya berat tapi dia disampaikan cara yang mudah.. “kiamat sudah dekat men!!”  dan paling penting bagi ak tiada unsur mempersendakan agama disini .. juga untuk meningatkan kita kea rah kebaikan dsbbkan ” kiamat sudah dekat men!!”
kalau nak tgk filem nie tgk kat channel youtube nie.. klik sini
·        

  • Vblog dari matlutfi90




Ak sebenarnya xda la minat mana pun ngan matlutfi90 nie just ak suka cari dia menyampaikan mesej disetiap vblog dia .. contoh paling mudah video kat atas lawak tapi maksud tersirat yang disampaikan “Don't jump into conclusion too quickly”


Kan best kalau system pendidikan kat Malaysia macam nie gak.. myb tak la ak tergagap2 cakap BI mcm sekarang hehehe J

thanks for reading .. kalau sudi komen la ^^