Khamis, 30 Jun 2011

Anak- anak sidek ( yang tinggal sejarah )

copet kat google


Sapa sini minat anak-anak sidek ??
Dan ak sure budak sebaya ak ( yg lahir akhir 80an dan awal 90an)
Taw cite nie.. tapi napa da x main kat tv erk???

**************************************

Bagi sesiapa yang x taw apa tu anak- anak sidek , meh ak kongsi sikit pengetahuan aku
Anak-anak sidek nie sebuah komik bersiri serta animasi dari Malaysia. Ia merupakan komik biografi untuk keluarga pemainbadminton negara iaitu keluarga Sidek. Dalam kelurga anak- anak sidek nie dorg ada 6 0rang adik beradik , sorg pempuan n 5 org lelaki yang terdiri daripada Rusitah, Misbun, Razif, Jailani, Rahman, and Rashid. Cerita nie lebih kepada bapa dorg iaitu Haji sidek yang garang mendidik anak-anak nya untuk mahir dalam badminton . cerita ini juga menyelitkan kesukar haji sidek mendidik anaknya yang nakal terutamanya misbun.

*******************************************************

Tapi persoalan nya disini knp animasi or komik anak2 sidek nie macam ilank erk??
Banyak sebenarnya kelebihan komik/animasi nie :
  1. ·         Idea original
  2. ·         Boleh memupuk rakyat Malaysia terutamanya generasi muda untuk suka kan sukan badminton nie
  3. ·         Mencari pelapis atlet badminton yang semakin berkurang sekarang nie.. ( ye kan??)
  4. ·         Memeriahkan lagi komik / animasi Malaysia yang mula berkembang disebabkan komik/ animasi Upin Ipin dan sebagainya


***************************************

copet kat google


Harapan ak dan myb ramai lagi orang yang meminati komik/ animasi anak2 sidek nie agar komik/animasi nie boleh ditayangkan semula dengan lebih terancang .. ye dak (^^)Y yaww


kredit





  

Sabtu, 25 Jun 2011

SEPAH juara ML

copet kat google

Salam
Semalam x dpt tido ngan lena .. cewah hehehe yelah.. sepah juara ML x sangka pla kan.. ingat Jozan yg menang tapi xpa rezeki Sepah .. masing2 hebat …xsia2 undi sepah kalau mcm nie hehehe padahal sikit je pn

****************************************

Anyway sepah mmg layak sbb dorg konsisten dari awal..
Nak dijadikan cerita ak nie sblm ML lagi memang da minat ngan Sepah … nie koleksi sepah ak hehehe.. banyak lagi sebenarny tapi hari 2 virus serang so hilang la hehehe


Suka dengan lawak dorg sbb dorg sentiasa belajar dari kesilapan.. yela dulu waktu rajalawak dorg suka buat lawak double meaning.. tapi myb waktu mybbkan dorg lebih matang dengan buat lawak yang lebih memberi pengajaran hehehe

****************************************

Pasal kes Sepah menghina pasangan Usatazah norbayah 2 xnak komen banyak la tgk sendiri je lah
Respon Tuan badan 

copet kat google
KLIK UTK LEBIH JELAS

*************************************

 Anyway tahniah sepah
ok la juara sbb 3 org kena bahagikan duit 2 
apa2 pn nabil paling untuk.. free2 je dapat rm 150k sorg2 hehe


cian tgk muka dorg takut time nie hehehe

Rabu, 22 Jun 2011

Warna pakaian mengikut hari

Salam
Mesti ramai dari korg yang like fanpage Heliza helmi tau pasal nie kan ?.. Terutama kalau org yang addict sal fesyen2 tudung/ shawl nie.. yelah heliza 2 kan kiut miut org nya …Pas2 jadi icon org yang bertudung pula 2 ..tapi ramai juga tak tahu macam mana nak buat shawl mcm dia terutama yang tebaru nie nie shawl yang tutp bahagian depan ..


 menutup aurat ye tak.. hehehe.. kalau ada sesiapa tahu bagi taw ak taw.. heehehe upanya sendiri pn x taw

************************************

Walau ramai dah tau tapi ak tak kira ak nak juga buat entry sal nie.. yelah mana taw ramai lagi yang x tau … Lagipun ak taw benda nie sblm heliza vblog pasal warna pakaian mengikut hari.. ak taw pun sbb lecturer Cognitive Psychology ak yang bagitahu..

************************************

Isnin : Putih
copet kat google



Selasa :Purple/ Pink
copet kat google











Rabu : biru

copet kat google















Khamis : Kuning / Coklat
copet kat google














Jumaat : Hijau













Sabtu : Merah
copet kat google














Ahad : Hitam













Kalau korg nak taw sebabny korg tekan sini
tapi sebenarnya tak semestinya korang kena pakai satu set warna tersebut..
sebagai contoh untuk org pakai tudung, korg pakai warna utk tudung 2 je pn suda cukup


sekian .. siap 1 entry :)

kredit : Heliza Helmi
           cikgumala.blogspot.com
           lecturer aku
           Incik google


Ahad, 19 Jun 2011

Selamat Hari Bapa

Salam
Hari ini seperti yang kita ketahui adalah hari untuk kita mengenang kembali jasa dan pengorbanan seorang insan yang dipanggil ayah,abah, bapa, papa, walid daddy  Tak kisah apa pun gelaran bagi mereka.

***********************************************************************

Pagi2 lagi seperti  biasa ak buka FB ,
hampir smua kwn2  kat FB ak ucap Selamat hari bapa
buka blog pun mcm 2 gak huhuhu
ptg tadi sekali lagi ak buka fb dan blog
situasi berbeza masing2 da upload pic sambutan hari bapa dorg …
ak tersentap, rasa cemburu muncul d sudut hati ku … cemburu sgt2 L
Rasa rindu kat arwah bapa membuak-buak …
Namun begitu tiada apa yang boleh ak buat selain hanya kiriman doa..
Semoga roh ny dicucuri rahmat
Sayang Bapa..

***************************************************************

Anda yang masih punya bapa, maka hargailah keberadaan mereka bersama anda. Yang telah tiada mungkin paham perasaan ak.. maka sama-samala kita berdoa agak roh mereka dicucuri rahmat.







Sabtu, 18 Jun 2011

petua hilangkan batuk


Sekarang nie musim demam kan, batuklah, selesma la
Yelakan cuaca x menentu
Terutama kat tmpt mimie kejap panas terik pas2 tetiba je hujan lebat
Ak pn baru je sembuh dari batuk
Wlupun still bersisa lagi ..

*********************************************************************

So straight to the point
 tipsny ialah :
1st korg amik madu  asli
copet kat google 

2nd  jus limau kasturi
copet kat google

3rd campur kedua2 ramuan 2 sampai sebati

Last apa lagi minum la J

*********************************************************************

Insyallah cepat la sembuh batuk korg 2
Kalau korg amal kan selalu suara boleh lunak taw sumpah ak tipu part nie :P
Paling bagus kalau korg minum lepas korg sarapan (^^)y


Rabu, 15 Jun 2011

latest by mat lutfi terbaik


Salam 
sapa lg yang x kenal mat lufti??
kalau x kenal boleh klik kat sini or sini x pn google je matlutfi90

ak rasa vblog terbaru (13jun 2011)  nie best of the best dr dia
lucu 2 xpyh nak cakap 
nak 10 kali ak ulang tgk vblog dia nie ... hahhaha

tapi x tau la pula apa motif dia buat vblog mcm nie
kalau la boleh ak PM dia ak nak tanya sesgt2...
curious nie...

pada pndpt korg pla amcm??
apa isi tersirat yg cuba d sampaikan oleh matlutfi??



Selasa, 14 Jun 2011

detective conan

Salam

Siapa minat anime kat sini ??
Mst majoriti akan cakap yaa kan??
Tapi mst ramai dr korang  yang minat ngan naruto, MAR, bleach n mcm2 lg kan??
Seperti tajuk entry nie .. ak mmg minat gila ngan anime atau manga detektif conan nie J
Bukan ny x minat ngan anime or manga lain..
Tapi detective conan nie bg ak lebih menarik…

*************************************************************

cite Detective conan ni bagi xtau :
  • ·         Cite psl sinichi penyiasat yang belajar di sekolah menengah
  • ·         Dimana badannya menjadi kecil disebabkan  diberi minum racun  APTX 4869 oleh organisasi hitam
  • ·         Dia kemudianya tinggal bersama Ran (kawan baik sejak kecil),bagi memudahkan dia menyiasat pasal organisasi hitam disebabkan ayah Ran iaitu Maori merupakan penyiasat persendiriaan  .
  • ·         Sejak 2 dia membantu Maori menyelesaikan pelbagai masalah

 *************************************************************

Nie ak nak bg info sikit pasal detektif conan nie
  • ·         Ditulis dan dilukis oleh Gosho Aoyama
  • ·         diterbitkan di  majalah Mingguan Shonen Sunday sejak tahun 1994 yang mana penulis ny berkerja disana sejak 1987
  • ·         di terbitkan dalam bentuk siri animasi oleh TMS Entertainment dan Yomiuri Telecasting Corporation
  • ·         di eropah detective conan ni dinamakan sebagai  case closed

**************************************************************

Nak di jadikan cite ak xtau la pula detective conan nie ada bepa episode
Nak buat kajian malas la pula
Tapi ak ada terbaca yang detective conan ada 5 ratus lebih episod,
Ada gak ak terbaca detective conan msh dimainkan di Jepun,
Lecturer ak pla cakap dia ada dvd  7rts ++ episode
Tapi semua nie xda sumber yang sahih
Untuk simpanan ak pla ak ada 608 episod…






*************************************************************

Review ak untuk detective conan nie :
1st ak rasa detective conan anime pembawa sial sbbny dimana2 dia pegi mesti ada kes pembunuhan or kes kecurian
2nd x logic langsung setiap kali conan mst terlepas , dr terang terangan org da tau dia yang selesaikan smua kes 2
3rd ak tabik ngan penulis n pelukis cite nie.. smua cite yg dibuat mst ada kelainan dan kita mst x sangka sapa pembunuhny.

Sekian 
siap satu entry 

              onemanga
               dan incik wiki :)



Sabtu, 11 Jun 2011

Ak + basikal

Salam
Kali nie nak buat entry personal sket,, 
hehehe xda la personal mana pun just cite pasal ak + basikal

amik kat google


Mst smua kat sni pandai bawa basikal kn??
Hehehe jgn gelakkan ak tau.. Sumpah ak langsung x bole bawa basikal
Baru je naik basikal 2 mst da nak jatuh,,, hehehe lucukan
Myb sbb dari kecik2 lagi kot ak x pandai  bawa..
yelahkan ak d besarkan d tempat xda tanah lapang hehehe …
so nie kan lagi ada basikal or nak beli basikal.. ye tak??
Banyak sebenarnya peristiwa yg ak x boleh lupa sal basikal nie ,
Tapi ada satu peristiwa nie yang ak x boleh lupa sampai bila2
Malu siot .. nak nages pun ada nie huhuhuhu (~~!!)…


Ari 2 waktu kat unimas kita org ada aktiviti senggang ( kokum la lebih kurang)
Ak ngan kengkawan ak semangat la nak g senggang ( yelah nak dapat jam kredit la katakan)
Kitaorg time 2 join satu kelab kat UNIMAS yang dipanggil PRIMU( pmbimbing rakan intelek mahasiswa unimas)..
Petang 2 dengan x tau apa aktiviti yang pihak MT(majlis tertinggi)  sediakan
kitaorg pun turunla mcm besa setiap minggu
Sampai2 je MT  cakap arinie kita buat aktiviti explorce ..
Masa 2 nak tak nak kena buat juga la yelah nak kump jam kedit kan :P hehehe…

Pas2 kitaorg pn di pecah group by group
Ak ngan kengkawan ak pun buat la satu group
Game explorace nie pun dimulakan la
Stesen ke stesen  ,
Banyak la kitaorg buat dalam stp stesen 2 jawap sodukula, wallclimbing la mcm2 la,
last2 group kita org lead game nie,
dari rasa nak tak nak je join game nie,
ktorg jadi smgt pla .. yela da leadkan
then sampaila ke satu  stesen nie

stesen yg mjatuhkan air muka n hampir melelehkan air mata ku .. cewah hehehe
kat stesen 2 smua ahli kumpulan kena bawa basikal utk kestesen sterusnya
kengkawan ak yg lain da teloncat2  kegembiraan da ,
excited nak naik basikal
ak da mula panik .. titik peluh mula bertepek kat dahi ak.. aduiii maluny..
ada antara ahli group ak time 2 da ready nak gerak da..
then kengkawan ak yang pada mula ny x tahu ak x pandai kayuh basikal 2 pn kehairanan
ngan perubahan raut wajah ku
“ geng ak tak pandai bawa basikal la” kata ku ngan serius
Then kengkawan ak gelak
 “ x pyh nak buat lawak la, cepat la t group lain dapat kejar kita pula”
Ak  pn diam je la..try je bawa basikal 2
mana tau tetiba ak pandai bawa besikal kan hehehe
Naik besikal 2 ak bawa la dua tiga kayuh…bedebuk!!! Ak jatuh… kalah nangka busuk

amik kat google

Malu tak malu time 2.. nasib baik la x da luka
kalau x uda la jatuh di timpa basikal la jawapanny..
Then nak tak nak group kitaorang pun kalah … smua nye sebab ak … ye smua sebab ak ..
Erk salah smuany  salah ak + basikal …
Huhuhuhu

Ak sebenarny bukan la x nak belajar men basikal nie tapi ada la bepa sebab :

·         1st kalau kat UNIMAS ak xda masa , yelah kalau xda kelas pn banyak lagi keja ak ken buat, buat asgmnt ke, basuh baju ke, tido ke?? Aik tido :P hehehe

·         2nd kalau kat taman tmpt  ak tinggal skrg nie.. x kan lah ak g belajar men basikal kat sana malu la ak ngan bebudak yang bermain kat sana …

·         3rd nanti ak blajar bawa bsikal terasa mcm han jee eun kat full house la pula :P hahaha

amik kat google



Jumaat, 10 Jun 2011

UNIMAS disenaraikan antara 200 Universiti terbaik di Asia


Salam all ^^

Kali nie nak share entry sal university tempat ak belaja sekarang …
Ofkos la pasal university yg aksygi UNIMAS gemilang ^^

klik untuk lebih jelas

Seperti tajuk entry nie.. mst ramai x caya kn?
Nie bukti ny
UNIMAS tersenarai kat 191-200
Tekan sini
Nak info lagi g sini

So lepas nie kalau dapat tawaran ke UNIMAS 
jgn la fikir bebanyak kali ye adik2 sekalian, 
x kira la korg org semanjung ke, sabahan ke or sarawakian sekali pun …

Tapi sebenarny x bepa setuju sangat ngan kenyataan nie



UNIMAS x la terpencil mana pn sbbny  :
  • ·          Kat dalam UNIMAS sendiri  ada pusat bowling n karaoke sendiri
  • ·         Xlama lg kat samarahan da ada shoping kompleks yang besar , The Summer  
  • ·         Nak g Bandar Kuching pun x la jauh mana . ada perkhidmatan bus lg UNIMAS sedia kan  every weekends


Ok caw ,, salam ^^ v
UNIMAS GEMILANG  
proud 2 be UNIMAS student ^^

Rabu, 8 Jun 2011

Hukum karma bercanggah dengan islam


Salam smua ^^
Baiklah mst korg penah dgr perkataan hukum ‘karma’ kan???
Hari nie ak nak buat sedikit ulasan sal hukum ‘ karma’ nie
Majoriti dari kita penah dengar lagu karma kn??
Mcm2 versi ada antara nya lagu Alicia keys, wings n mcm2 lg la…
X d nafikan hukum  karma nie mempengaruhi kita  dsbb kan lagu2 seperti ak nyatakan tadi , tv , movie  n mcm2 lg la.
Dan mst korg sendiri or  kawan2 korg pernah post kat facebook lbh korg mcm nie  :
“ what goes around must around, what goes up must come down “  
(or ayat yg lbh kurang sama maksudny)
Betul tak??, lbh2 lagi bila ada org yg buat jahat ngan korg …
X ak nafi kn ak pn pernah terpengaruh ,  yelah lagu karma Alicia key tu kan best
Tapi betul ke karma nie org islam boleh guna?? Bukan kepercayaan org hindu ke??...
Meh kita tanya incik google :

klik untuk lebih jelas

klik untuk lebih jelas
klik link kat bawah nie utk maklumat lanjut taw
kredit : Halaqah

Definasi lain pula dr incik wiki:

klik untuk lebih jelas
                                               klik link kat bawah nie utk maklumat lanjut taw
                                                                kredit : incik wikipedia

dari sini dapat dsimpulkan yang hukum karma xda kena mgena ngan ajaran islam dan sekaligus kita tidak boleh mempercayai ny  huhuhuhuhu

p/s : kalau ak silap tgur ye .. sharing is caring kan??
saya budak baru belajar .. slh silap tlg tunjuk kn 

Selasa, 7 Jun 2011

Racism d Malaysia

klik utk lmbh jelas ye..

klik utk lmbh jelas ye..
Opppsss entry yg sgt panas 
Huhuhuhu 
x phm ak zaman skrg pun masih jg ada racism 
igt pandai guna tenet x da la fikir mcm nie ishk2
tak baik ..tak baik





Isnin, 6 Jun 2011

Followers da cecah 100 +++

Salam smua ..
hari nie bangun2 je lepas siap buat2 keja smua 
ak g buka la blog .. 
happy ny hehehe followers da cecah 100 +
thanks smua...
banyak lagi sy kena belajar kat dunia blog yg agak mencabar nie.. ^^
tolong bagi tunjuk ajar taw

keep in touch smua :)
hehehe