Sabtu, 30 Julai 2011

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan : Dont make ramadhan an eating contest


sumber google

Bujet 

Hari biasa : sarapan = Rm5
                  tgh hari  = Rm5
                  malam   = Rm5
Ramadhan : bukapuasa = Rm 15

lol kenyataan yg xboleh d nafikan..

Khamis, 28 Julai 2011

Nasi kuning Sabah

Nasi kuning : Menu sarapan pagi di Sabah
Salam smua
Kalau pagi2 mcm nie besanykan kita mencari menu sarapan .. yelah sarapan kan penting untuk tenaga sepanjang hari hehehe.. ok la mimie hari nak kongsi sesuatu ari nie tentang sabah> Dekat sabah antara sarapan yang paling femes .. ( uuu kalah mak jemah g2 hehehe) ada lah

TADAAAA...

sumber google





NASI KUNING

sumber google


Ok nak cite sikit sal nasi kuning .. Nasi kuning nie memang susah nak dapat tempat lain selain sabah .. rasa ny kat KL pn jarang ada melainkan org sabah yang menetap di sana masak sendiri kalau dikomersialkan even jual kat warung2 pn rasanya xda lagi kot… so nasi kuning nie biasany akan dirindui oleh perantau yang berasal dari sabah cewah hehehe.

*********************
sumber google


Kalau nak dibezakan resepi nasi kuning nie xda la banyak beza sangat ngan nasi lemak.. Cuma ditambah kunyit je untuk kelihatan berwarna kuning that why la dipanggil nasi kuning kan… 

Pas2 kalau dari segi lauk besanya kalau nasi lemak lauk dia..telur rebus , ikan bilis dan kacang goreng sikit tapi kalau nasi kuning besanya dekat sabah gna ikan goreng ke telur rebus yang diatasny diletak sedikit sambal.. sambal dia lebih kurang nasi lemak juga la … 



Rabu, 27 Julai 2011

wordless wednesday #1





"On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. "

A picture speaks a thousand words, but with photoshop, it tells a thousand lies. 
p/s not so call wordless :P






Isnin, 25 Julai 2011

tak bertudung VS bertudung

Salam
waktu sibuk2 berblogwalking tadi ak sempat gak jeling2 facebook ak.. yelah kemestian waktu cuti sem nie on9 for 24/7 hehehe.. then jeling2 ada beberapa orang kawan fb ak likes link so ak dengan  penuh rasa menyibuk g la bace link yg dorg like 2 .. kat link 2 ada gambar nie

saja bagi besar2 heheehe

ak x taw la sapa yang buat myb admin kakifacebook.com la kot yang buat .. x kira la sapa yang buat ak nak berterima kasih kat dia .. sbbny lepas nie senang la ak jawab pertanyaan kalau ada org tanya pasal x pakai tudung nie...ak nie sampai naik boring da dengar org cakap nanti la kalau da sampai seru baru pakai tudung .. sedang kan terang lagi bersuluh hukum islam cakap yang bertudung 2 WAJIB... mimie nie xda la alim ilmu agama pn senipis kulit bawang .. tapi kalau benda2 wajib mcm nie mimie telepas pandang kan susah

renung2kan dan selamat beramal


Ahad, 24 Julai 2011

jom join Bloglist mimie ^^y

Salam smua mimie ingat nak buat bloglist la senang sikit nak blogwalking dan sekaligus boleh tlg tingkat trafik korg sikit hehehe ..
Ok syarat2 mudah je :
  • ·         Terpulang nak follow ke tak..
  • ·         Cuba teka mimie suka warna apa?
  • ·         Letak link korg kat comment kat bawah nie …
  •       Benda nie tamat kalau da ada 15 link kat bawah nie dan memenuhi syarat2 kat atas nie



Thanks smua yang join ^^

Sabtu, 23 Julai 2011

Jumaat, 22 Julai 2011

Penyampaian ilmu dengan cara yang mudah lebih senang difahami

Salam
Ak sebenarnya nak bercerita pasal ilmu.. ak suka kalau sesuatu ilmu 2 disampaikan secara ringan ataupun mudah tapi content atau pun pengajaran yang ak boleh perolehi sama dengan cara penyampaian ilmu biasa sebagai contoh : 
·        
  • Filem kiamat sudah dekat



Bagi ak walaupun pengajaran yang disampaikan dalam filem nie sebenarnya berat tapi dia disampaikan cara yang mudah.. “kiamat sudah dekat men!!”  dan paling penting bagi ak tiada unsur mempersendakan agama disini .. juga untuk meningatkan kita kea rah kebaikan dsbbkan ” kiamat sudah dekat men!!”
kalau nak tgk filem nie tgk kat channel youtube nie.. klik sini
·        

  • Vblog dari matlutfi90




Ak sebenarnya xda la minat mana pun ngan matlutfi90 nie just ak suka cari dia menyampaikan mesej disetiap vblog dia .. contoh paling mudah video kat atas lawak tapi maksud tersirat yang disampaikan “Don't jump into conclusion too quickly”


Kan best kalau system pendidikan kat Malaysia macam nie gak.. myb tak la ak tergagap2 cakap BI mcm sekarang hehehe J

thanks for reading .. kalau sudi komen la ^^

Rabu, 20 Julai 2011

Budak IPT dan makanan ringan

Seperti entri ak sebelum nie ( kalau ada yang bacala hehehe  kalau blum n nak baca klik sini )
Ak konon2 busy layan pertanyaan bakal junior ak kat Unimas, macam2 dorg Tanya .. tp ada suatu soalan 2 yang membuatkan ak tertarik untuk buat entri nie.. budak 2 tanya macam mana kafe or makanan kat Unimas dan kalau tak silap ak , ak jawab.." ok je.. myb mula2 2 rasa lain la sebab bkn tempat kita kan tapi lama2 besala.."  tapi sebenarnya bukan i2 yang ak nak jawap .. tp jawapan ny ak tulis kat entri nie.

****************************


Bagi pelajar  Universiti erk bukan universiti je tapi kolej2 , politeknik2 ,, n senag cerita pelajar IPT la, kalau korg perasaan memang x boleh dipisahkan dengan makan segera kan?? X kira la benda 2 mahal ke, murah ke, biasa korg makan ke tak biasa korg makan ke , mmg makan ringan nie x boleh dipisahkan la dengan budak IPT .. kalau korg x percaya meh ak bg korg contoh

  • ·         Makanan  Franchise



 Jenis yang macam nie besanya awal sem yelah time2 student banyak duit.. yang guna Ptptn , yang guna scholarship, dpt duit yayasan mcm2 g la.. nak cari keta sewa time punya la payah..
·         

  • Makanan berbungkus




 Jenis makanan mcm nie pula sepanjang sem ada Cuma tambah femes sikit masa hujung sem..  yelah semua lupa diri waktu awal sem hehehe

********************

Nie belum temasuk makan burger kat kafe, kentang goreng la .. mcm2 g la hehehe
kenyataan yang x boleh dinafikan bg budakk IPT hehehe

Hehehe ok done 1 entry.. thanks sudi baca.. komen digalakkan sesangat x kira +ve ataupun  -ve.. yg penting guna bahasa sopan erk J

****lebih kurang 11 hari g kita puasa kalau x silap J *****

Isnin, 18 Julai 2011

Manusia tak pernah bersyukur…

Hari nie kalau tak silap lebih kurang 13 hari lagi sebelum ramadhan .. kelmarin pun ak sure ramai di kalangan kita yang puasa sunat nisfu syaban kan..  dan ak berharap agar kita semua dipanjangkan umur dan sentiasa sihat  agar dapat mengerjakan ramdahan kali ini dengan sempurna.. amin

*******************************************

Dua tiga hari nie ak busy ( yeke busy?? Hehehe) melayan bakal2 pelajar Unimas yang secara automatikny akan menjadi junior ak hehehe .. macam2 soalan yang dorg bagi la.. benda ak boleh jawab ak jawab kalau x dpt jawab maaf ye adik2 hehehehe

******************************************

Ok berbalik dengan tajuk diatas “ Manusia memang x pernah bersyukurkan??”.. ak tak refer org lain la ak bagi contoh diri ak sendiri .. sbelum 2 izinkan ak bagi definasi syukur

Syukur (Ar:asy-syukr = ucapan, perbuatan, dan sikap terima kasih atau al-hamd; pujian). Dalam ilmu tasawuf : ucapan, sikap dan perbuatan terima kasih kepada Allah SWT dan pengakuan yang tulus atas nikmat dan kurnia yang diberikan-Nya.
Tapi betul ke kita sentiasa bersyukur denganAllah S.W.T?? ak bagi cth situasi yang refer diri ak sendiri sebab ak rasa , ak tulis nie pun untuk ingatan ak sendiri

1st : mengeluh kalau hari panas … antara ayat biasa dkeluarkan “ Panasny hari nie kan best kalau hujan turun “ then kalau hujan turun mengeluh gak … “ kan best kalau x hujan tadi boleh ak kuar jenjalan”

2nd : “ Banyakny makan mak masak hari nie , gmuk la mimie macam nie (opss bukan mmg gemuk ke) .. tapi kita lupa pula saudara2 kita kat luar sana yang belapar x makan huhuhu.. sombong ny kita L



3rd dah ada Hp yang bagus masih baru still nak bli Hp yang lebih latest



Banyak lagi la contoh2 lain ak pn malu nak taip sbb smua 2 refer kat diri ak huhuhu

“manusia adalah makhluk Allah yang di anugerahkan keistimewaan akal tetapi tidak pernah menggunakan akal  tersebut untuk  mensyukuri semua nikmat Allah “

Rasulullah bersabda, “Sesungguhnya sebaik-baik hamba Allah adalah orang yang suka memanjatkan puji dan syukur kepada Allah” (Riyadhus Shalihin 27)

bersyukurlah sewaktu diberi kesenangan, reda la sekiranya dilimpahi ujian dariNya sesumgguhnya ujian itu mendekatkan kita kepadaNya



Kalau ak silap harap tegur k 
kredit : 
  1. http://furqona.com
  2. http://www.salamcyber.com
  3. http://abimpahang.blogspot.com/2009/06/syukur.html

Khamis, 14 Julai 2011

Cuti sem yang sangat panjang 2

Salam smua.. lama suda ak x menulis kat blog nie hehehe bukan busy just malas jari2 nie mgeluarkan idea… kalau ikut sekarang nie da 2 bulan ak menjadi penggangur / suri rumah tak berlaki   sepenuh masa di rumah .. boring tu x payah cakap la.. tensen pun ada yelah menjalani rutine yang sama stiap hari.. badan pun dah naik berapa kilo enta.. disebabkan menghabiskan beras kan umah..

********************************************

Antara rutin harian yang ak buat adalah :

1. Makan , makan n makan.. Menghabiskan beras kat umah la kirany


2. Ber- Facebook 24/7 … sampai naik jemu rasanya org kat ak… dah tak tekira org cakap kat ak… “ ko nie x reti nak rehat ke.. dr pagi sampai ke pagi balik ko ak tgk on9”
Penjelasan ak senang je la.. “ sayang abang n kakak ak pasang streamxy nie kalau ak x guna dengan sepenuhny hehehe” .. kalau time jahat sikit ak cakap la “ FB ak bukan FB ko , laptop pun laptop ak” hahaha


3. Main angry Bird kat ipad.. “ lama dah pun da hbs level…


4. Masak.. banyak da menu ak try.. Alhamdulilah banyak juga yang jadi

 5. Tolong buat keja umah sikit.. hehehe konon




Rutin nie pla ak ulang je stiap hari sama je .. erk Boring!!!
Kawan2 ak lain entah2 sekarang ramai da pegang duit banyak, tukar hp blackberry la, iphone 4 la, pakai ipad 2 .. gla la.. ak je terkurung kat umah mak x suru keja L
Kesimpulannya cuti sem yang sangat panjang nie adalah tidak produktif bagi ak… L