Isnin, 18 Julai 2011

Manusia tak pernah bersyukur…

Hari nie kalau tak silap lebih kurang 13 hari lagi sebelum ramadhan .. kelmarin pun ak sure ramai di kalangan kita yang puasa sunat nisfu syaban kan..  dan ak berharap agar kita semua dipanjangkan umur dan sentiasa sihat  agar dapat mengerjakan ramdahan kali ini dengan sempurna.. amin

*******************************************

Dua tiga hari nie ak busy ( yeke busy?? Hehehe) melayan bakal2 pelajar Unimas yang secara automatikny akan menjadi junior ak hehehe .. macam2 soalan yang dorg bagi la.. benda ak boleh jawab ak jawab kalau x dpt jawab maaf ye adik2 hehehehe

******************************************

Ok berbalik dengan tajuk diatas “ Manusia memang x pernah bersyukurkan??”.. ak tak refer org lain la ak bagi contoh diri ak sendiri .. sbelum 2 izinkan ak bagi definasi syukur

Syukur (Ar:asy-syukr = ucapan, perbuatan, dan sikap terima kasih atau al-hamd; pujian). Dalam ilmu tasawuf : ucapan, sikap dan perbuatan terima kasih kepada Allah SWT dan pengakuan yang tulus atas nikmat dan kurnia yang diberikan-Nya.
Tapi betul ke kita sentiasa bersyukur denganAllah S.W.T?? ak bagi cth situasi yang refer diri ak sendiri sebab ak rasa , ak tulis nie pun untuk ingatan ak sendiri

1st : mengeluh kalau hari panas … antara ayat biasa dkeluarkan “ Panasny hari nie kan best kalau hujan turun “ then kalau hujan turun mengeluh gak … “ kan best kalau x hujan tadi boleh ak kuar jenjalan”

2nd : “ Banyakny makan mak masak hari nie , gmuk la mimie macam nie (opss bukan mmg gemuk ke) .. tapi kita lupa pula saudara2 kita kat luar sana yang belapar x makan huhuhu.. sombong ny kita L



3rd dah ada Hp yang bagus masih baru still nak bli Hp yang lebih latest



Banyak lagi la contoh2 lain ak pn malu nak taip sbb smua 2 refer kat diri ak huhuhu

“manusia adalah makhluk Allah yang di anugerahkan keistimewaan akal tetapi tidak pernah menggunakan akal  tersebut untuk  mensyukuri semua nikmat Allah “

Rasulullah bersabda, “Sesungguhnya sebaik-baik hamba Allah adalah orang yang suka memanjatkan puji dan syukur kepada Allah” (Riyadhus Shalihin 27)

bersyukurlah sewaktu diberi kesenangan, reda la sekiranya dilimpahi ujian dariNya sesumgguhnya ujian itu mendekatkan kita kepadaNya



Kalau ak silap harap tegur k 
kredit : 
  1. http://furqona.com
  2. http://www.salamcyber.com
  3. http://abimpahang.blogspot.com/2009/06/syukur.html

30 ulasan:

  1. entry berguna . setuju sangat :) manusia mudah leka .

    BalasPadam
  2. thanks .. sama2 kta berigt kan :)

    BalasPadam
  3. good entry dear :) byk lg benda yg manusia skg tak reti nak bersyukur. tp sapalah kite nak menilai kn? biar lah Allah yg tentukn.:)

    BalasPadam
  4. btl 2 insyallah :) anyway thanks 4 da komn2 sama2 kta beringat k ^^

    BalasPadam
  5. betol tue...bila dah beli henset power..tup..tup..esok keluar yang lagi latest...dok pikir nyesal pulak beli yang ini..susah betul nak bersyukur..

    BalasPadam
  6. :) saya! saya! seorang dari manusia yang sedang belajar bersyukur. hehehehe..

    BalasPadam
  7. @famili Ceria : 2 la kita mst saling beringt

    BalasPadam
  8. @miss tasantek : insyallah.. sama2 la kta k :)

    BalasPadam
  9. Yela.. Selagi namanya manusia selagi 2 la x pernah puas..hu3..

    http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. thanks.saling mengingatkan.
    byk lg perkara sebenarnya kan?. ehhe. malu ler, kite pun ceng gitu kdg2. ahaa. ni la manusia nama nye.

    BalasPadam
  11. Salam!
    tulah kita duk kate kena bersyukur, kena bersyukur tetapi kkdang mulut tersasul menyebut bnd yg tu sebenarnya mnunjukkan kita tdk bersyukur dgn kurniaan Allah.perkataan tu kena sgt jaga. pringatan utk dri sendiri jgak ni.Thanks :)

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  13. nice entry.. sekali sekala kita perlu menilai diri kembali.. bersyukur dgn apa yg ada.. tapi lumrah manusia kita tak lepas dari kesilapan... peringatan untuk diri sendiri juga.. thanks :)

    BalasPadam
  14. entri yang bagus .

    mengingat kan kite untuk menjadi lebih bersyukur

    terima kaseh :)

    BalasPadam
  15. @miss fyqa : 2 la malu nak taip entry panjang2 :(

    BalasPadam
  16. @merah : btl2 .. wc .. terima kasi gak :)

    @Prince: thanks :) .. with my pleasure dear :)

    BalasPadam
  17. @syiela : thanks :) sama2 kita beringat k.. kalau mimie salah tegur

    @ini belog saya : wc.. tq gak :)

    BalasPadam
  18. bagus la entry nie...:D renungan bersama...

    BalasPadam
  19. manusia = insan ..
    insan yg bermaksud lupa ..
    memang salu lupa utk bersyukur ..=,=

    BalasPadam
  20. Nice N3..
    peringatan kpd kita agar sentiasa bersyukur dgn apa yg ada.. ;)

    BalasPadam
  21. btul2...manusia ni mmg tknah puas..contoh paling dekat tu la..bab hujan ngn panas tu.

    BalasPadam
  22. agreed with u mimie...manusia ni xpernah bersyukur. even fai sndri pn kadang2 merungut jgk dgn apa yg ada (kena buang sifat buruk ni)...

    semoga bln ramadhan ni mengajar agar kte menjdi insan yg sentiasa bersyukur ;)

    BalasPadam
  23. @ika : thanks dear :)

    @alif haris : baru tahu maksud insan 2 lupa

    @lily : thanks dear :) sama2 kta beringat

    @cik asish : yup :(

    @Ms Fai Ayie : Amin Insyallah

    BalasPadam
  24. memg lh kalu dh dpt ape yg diinginkn dh lupa diri...ezzu sendiri pun pernah jgak..heheh

    BalasPadam
  25. nice entry...

    entry yang membuatkan diri ini tersedar...alhamdulillah..

    BalasPadam
  26. Lumrah manusia..

    ALLAH menurunkan bala/maaslah kepada hambanya yang mampu menempuhnya, cuma terserah pada ketabahan sang hamba..

    BalasPadam
  27. "kadang kita semua ni pandai cakap jer..tp tak penah nak memuhasabah diri...smga kita menjadi insan yg lebih baik.."

    BalasPadam